Istanbul Sabiha Gokcen Airport // bus, ferry en hoe naar Taksim?

Vliegveld Istanbul Sabiha Gokcen (airport code: SAW) is de airport aan de Aziatische kant van Istanbul. Het dient als een hub voor Pegasus Airlines en AnadoluJet, de regionale tak van Turkish Airlines. Met deze twee vliegtuigmaatschappijen zijn er vluchten naar Amsterdam. Het vervoert meer dan 35 miljoen passagiers per jaar (2019). Het heeft 1 terminal, geopend in 2009. Aankomst is op de begane grond, hier kun je ook geld wisselen en pinnen.

Openbaar vervoer

Je kunt vanaf Istanbul Sabiha Gokcen Airport naar de stad met de taxi, huurauto maar ook met de bus. Binnenkort komt hier een metro bij.

Bus E-10 / E-11 naar Kadiköy, dan ferry

Buslijn E-10 / E-11 brengt je voor 7 Turkse Lira (vanaf nu TL) naar het stadsdeel Kadiköy, in het Aziatische deel van Istanbul. Het ligt aan de zee van Marmara. De laatste halte van buslijn E-10 / E-11 (reistijd 60 minuten, 3x per uur) is Kadiköy Ferry Station. Hier kun je overstappen op een ferry die naar de andere kant van Istanbul gaat. Ook die ferry kost 5 TL. Totale prijs is dus 12 TL. Met de Istanbulkart (zie hieronder) kost de totale reis zo’n 6 TL.

HAVABUS shuttle

Met deze bus kun je van het vliegveld Sabiha Gokcen naar Kadiköy (14 TL) en Taksim (18 TL) reizen. Het is duurder dan buslijn E-10 / E-11 maar er zijn wel veel hotels te vinden rond het Taksimplein, dit is de reden dat deze bus nog steeds veel wordt gebruikt. Het zijn verschillende lijnen, te weten SG1 (Kadiköy) en SG2 (Taksim). Hoewel Taksim aan de Europese kant ligt, heb je geen ferry nodig als je in buslijn SG2 zit. Beide lijnen gaan 2x per uur. Kaartjes kunnen enkel contant worden gekocht, aan boord van de bus.

Istanbulkart

Als je meer gebruik wilt maken van het openbaar vervoer dan kun je een anonieme Istanbulkart kopen, in alle automaten door Istanbul heen maar ook bij het vliegveld. Vergelijkbaar met een Nederlandse ov-chipkaart, kost het 6 TL plus natuurlijk het bedrag dat je erop wilt laden. Je hebt het geld er al uit als je bus E-10 / E-11 en de ferry koopt.

Taxi vanaf vliegveld Istanbul Sabiha Gokcen

Een goede eigenschap van taxi’s in Istanbul, is dat er geen nacht of dagtarief is. Een taxi kost altijd hetzelfde, al gaat het wel op de meter. Taxistandplaatsen vind je eenvoudig voor de terminal. Er zijn 3 soorten taxi’s die met kleuren zijn aangegeven: geel, turkoois en zwart. Geel is het goedkoopst, zwart (VIP) is het duurst. Vaak is online een taxi bestellen via Taxi2Airport echter nog goedkoper.

 GELE TAXITURQUOISE TAXIVIP TAXI
Starttarief5 TL5.75 TL8.50 TL
Per kilometer3.10 TL3.57 TL5.27 TL
Kadiköy123 TL142 TL209 TL
Sultanahmet (Europese deel)160 TL185 TL272 TL

Met Taxi2Airport kun je van tevoren online een taxi bestellen. Op het vliegveld van Istanbul zijn dit ook nog eens hele scherpe prijzen. Bekijk nu wat het kost om direct naar jouw hotel te reizen, zodat je geen volle bus nodig hebt.

Auto huren op Sabiha Gokcen Airport

Er zijn een aantal autoverhuurbedrijven aanwezig op vliegveld Istanbul Sabiha Gokcen. Dit zijn AVEC, Avro, Avis, Bostanci, Budget, Central, ÇİZGİ, Enterprise, Euronet, Europcar, Garenta, Goldcar, Hertz, Nord travel, Payless, Popy, Rent Go en Sixt. Maar zijn al deze aanbieders even betrouwbaar? Via EasyTerra je ze vergelijken. Deze Nederlandse huurauto zoekmachine werkt samen met zowel internationale als lokale partijen. Je profiteert van een Nederlandse klantenservice en een optimale verzekering zodat je nooit in het buitenland in de problemen komt.